Rikos ja rangaistus

Kuinka sovitella alaikäisen nuoren tekemä rikos? Rikos on aina jollain tavalla rangaistava teko, vaikka tekijä olisikin alaikäinen. Helsingin Sanomien artikkelissa (1.12) oli mielestäni hyvä esimerkki toiminnasta jolla nuoren rike tai vahinko sovitetaan ja korvataan. Tapauksessa 15-vuotias tyttö oli rikkonut Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevan kauppakeskuksen ikkunan. Poliisi oli tarjonnut tapausta katusovitteluun.

Katusovittelu on alun perin Norjassa kehitetty työmuoto, jonka Aseman Lapset ry on mukauttanut Suomen olosuhteisiin. Sen tarkoituksena on löytää jokin muu tapa kuin rahallinen korvaus jolla nuori sovittaa tekemänsä rikoksen. Sovittelu tapahtuu nuoren, asianomistajan ja puolueettoman sovittelija yhteistapaamisessa. Sovitteluun osallistuminen tarjoaa nuorelle mahdollisuuden asioiden nopeaan selvittämiseen ja vastuunkantamiseen omasta teostaan. Nuori ei jää yksin vaikeassa tilanteessa ja tapauksen selvittämisessä päästään perille nuoren ja perheen mahdollisista ongelmista ja näin ollen voidaan puuttua ratkaisevasti nuoren elämään, sekä sen ohjaamiseen oikeille raiteille.

Tässä tapauksessa rikoksen korvaava rahallinen summa oli 485 euroa. Kauppakeskuksen johtajan kanssa yhteisymmärryksessä päädyttiin ratkaisuun jossa tyttö korvaa aiheuttamansa vahingon iltatyöllä kauppakeskuksen varastossa. Artikkelissakin todetaan kuinka tärkeää on näyttää nuorille mallia asioiden selvittämisestä rakentavasti. Näin opetamme nuorille avoimuutta ja rehellisyyttä asioiden kasvokkain kohtaamiseen, sekä oikeasti vastuun kantamista omista teoistaan.

-Jenny

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

16 − 9 =