Koti Jessen kavereilta

Helsinki on opiskelijakaupunki, mutta ei mitenkään opiskelijaystävällinen kaupunki. Asuminen on kallista ja pienistä vuokra-asunnoista saa tapella kaksin käsin. Kaupunki on viime vuosina rakennuttanut lisää suuria perheasuntoja, mutta kohtuuhintaiset yksiöt sekä kaksiot loistavat poissaolollaan. Pienten asuntojen puute ei koske yksinään opiskelijoita vaan monia itsenäistä elämää halajavia nuoria.

Kirkko ja kaupunki (37/2014) kertoi, että asunnottomista helsinkiläisistä useampi kuin joka neljäs on alle 25-vuotias. Monella nuorella olisi kova hinku muuttaa pois kotoa ja aloittaa itsenäinen elämä, mutta mihis muutat kun asuntoja ei ole tai ne maksavat melkein oman kuukausipalkan verran. Asunnottomuus tuskin houkuttelee ajatuksena vaikka ei kotona enää haluaisi tai pystyisi asua.

”Kirkko antaa kodin” (KK 37/14). Artikkelin otsikko kuulostaa siltä kuin ihmisiä kalasteltaisiin suurten massaerojen jälkeen takaisin kirkon helmoihin, mutta kyse on oikeasti paljon konkreettisemmasta asiasta. Seurakuntayhtymä on rakennuttanut Ruskeasuolle tukiasuntoja joihin on ohjattu erityisesti alle 35-vuotiaita, diakonisin perustein valittuja asunnonhakijoita. Edullisimman yksiön vuokra on noin 640 euroa ja kalleimman kaksion 770 euroa kuussa.

Tukiasuntoihin pääsee vaikka olisi luottohäiriömerkintä. Vaikka elämä olisi muuten kunnossa, vapailla markkinoilla luottohäiriömerkintä on yleensä este vuokra-asunnon saamiselle. Tukiasunnoissa saa asua korkeintaan neljä vuotta ja asukasta autetaan muutenkin kuin tarjoamalla asunto, esimerkiksi ylivelkaantuneet ohjataan velkaneuvontaan ja ihmisiä autetaan tukiasioiden hoitamisessa. Seurakuntayhtymän tukiasunnot ovat päihteettömiä.

Joskus minua harmittaa, että tällaisista kirkon toimista saa lukea vain kirkon omasta julkaisusta. Iltapaskaa ja muita laatulehtiä kiinnostaa vain mitä kirkko nyt teki väärin tai kun tuhannet ahdaskatseiset jättävät kirkon tai kun yksittäinen kirkon rivijäsen kiljuu että homot on saatanasta (terveisiä Räsäsen rouvalle). Kirkko tekee paljon hyvää eikä se kysele onko Jeesus sun homeboy, mutta ketä se kiinnostaa kun ei sillä saada klikkauksia ja paskamyrskyä aikaiseksi.

-Lotta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 6 = 3