”Kun nuorena nukkuu, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin”

Helsingin Sanomissa uutisoitiin tänään, että suomalaisetteinit nukkuvat toiseksi eniten maailmassa. Jos uutista lähdettäisiin pohtimaan Hyvät ja huonot uutiset- meiningillä, sanoisin ehdottomasti että tämä on hyvä uutinen. Aikaisemmin vuoden aikana on kuitenkin uutisoitu esimerkiksi siitä, kuinka nuorten uniongelmat ovat kaksinkertaistuneet viimeisen 20 vuoden aikana. Tämä saikin minut pohtimaan, että ehkä suomalaiset nuoret nukkuvat toiseksi eniten maailmassa, mutta siitä huolimatta edelleen liian vähän. Uutisoidun raportin mukaan suomalaiset nuoret nukkuvat keskimäärin seitsemän tuntia ja 39 minuuttia, kun taas monien eri suositusten mukaan kehittyvän nuoren unitarve olisi noin yhdeksän tuntia yössä.

Mummollani on ollut aina tapana sanoa ”kun nuorena nukkuu, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin”. Ja tottahan mummoni puhuu, nimittäin nukkumisen ja unen tärkeyttä ei voi liioitella. Unella on huomattava merkitys nuorten jaksamiseen, niin psyykkisesti kuin fyysisesti. Nuoren mieli on virkeä ja kroppa jaksaa paremmin kun on takana hyvät yöunet. Nukkumisella on myös suuri tehtävä aivojen palautumiselle päivän aikana tapahtuneiden asioiden jälkeen. Päivän aikana opitut asiat siirtyvät unen aikana pitkäkestoiseen muistiin. Liian vähäinen uni vaikeuttaa uusien asioiden oppimista ja opiskelussa syntyy enemmän virheitä. Tarpeellinen uni edistää myös luovuutta ja parantaa päättelykykyä. Kaikki tämä on yhteydessä nuoren koulumenestykseen.

Unella on myös vaikutusta nuoren ruokailutottumuksiin. Univaje aiheuttaa nälkää ja mieli tekee runsaskalorisempaa ruokaa. Tämä taas puolestaan vaikuttaa suoraan painoon ja ulkonäköön.

Uniongelmiin liittyvien tutkimusten perusteella on selvitetty, että nuorten vähäinen unenmäärä johtuu viime vuosi kymmeninä muuttuneista elämäntavoista ja elektronisten laitteiden, kuten älypuhelinten, tietokoneiden ja tablettien käytön suosiosta iltaisin.

Mikä siis avuksi, jotta nuoret saataisiin ymmärtämään unen tärkeyden merkitys? Pitäisikö vanhempien asettaa tiukemmat rajat nukkumaanmenoaikojen kanssa? Pitäisikö koulussa painottaa enemmän hyvän unen merkitystä?  Sitä jään minäkin pohtimaan…

-Oona-

 Helsingin Sanomat. Viitattu 27.11.2014 http://www.hs.fi/kotimaa/a1417061007279

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

89 − = 84